Bahan Lapisan Pertama;
1 Cawan air
2 Biji kelapa parut
600gm Beras pulut
1 Helai daun pandan
Garam secukupnya
Bahan Lapisan Kedua;
5 Biji telur
2 Cawan Pati Santan
4 Helai daun pandan(diambil airnya)
300gm Gula
1 Sudu kecil pewarna hijau
1/4 Sudu kecil serbuk vanila
3 Sudu besar tepung gandum
Cara Menyediakan;
1.Masukkan beras pulut dan sedikit garam ke dalam sebuah bekas untuk direndam semalaman.
2. Sediakan lapisan pertama,kukus pulut bersama santan,daun pandan yang disiat-siat dan garam selama 20 minit didalam loyang.setelah hampir masak kacaukan dengan garfu dan kukus selama 10 minit.setelah masak,angkat dan ratakan pulut tadi mengunakan daun pisang dan padatkan.
3.Untuk lapisan kedua,kacau telur dan gula sehingga sebati.kemudian masukkan tepung dengan pelahan- lahan.masukan serbuk vanila,air daun pandan dan perwarna hijau.kacau sehingga rata.
4.selepas itu masukkan santan.sebati dan tapiskan.akhir sekali,tuangkan adunan kedua ini diatas pulut tadi.kukus selama10 minit.sejukkan dahulu sebelum dipotong.sedia untuk dihidangkan.
Sumbangan Oleh;Husein Bandar Botanic
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini
Sunday, June 3, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment