Monday, June 4, 2007

Daging perkasam Gulai Kesum

Bahan-Bahan:
1 kg daging
100gm cili kering (dikisar)
4 sudu besar ketumbar (dikisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
10 ulas bawang kecil (dikisar)
2cm lengkuas dikisar
5 sudu besar kerisik
2 sudu besar budu
gula
garam secukup rasa
500ml santan
4 tangkai daun kesum
500ml air

Cara Menyediakan:
Mula-mula and hendaklah memasukkan kesemua bahan yang dikisar,budu dan kerisiktersebut kedalam sebuah bekas.Kemudian gaulkan daging bersama bahan-bahan tadi dengan air dan anda hendaklah mengacaunya diatas api yang perlahan.Kemudian masukkan pula daun kesum dan santan.Kacaukan sehingga ia sebati.Masakkan sehingga daging itu benar-benar empuk dan bolehlah anda memasukkan garam dan gula mengikut cita rasa anda.Tunggu kuah itu masak.Siap untuk disajikan.

Sumbangan Oleh:Siti Hajar,Klang
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini

No comments: