Monday, June 4, 2007

Ayam Percik Special

Bahan-Bahan:
500gm ayam
4cm halia (dikisar)
10 ulas bawang kecil (dikisar)
3 batang serai (dikisar)
50gm cili kering kisar
1 sudu besar serbuk kunyit
300ml santan
gula
garam secukupnya

Cara Menyediakan:
Basuh ayam itu sehingga bersih.Kemudian perapkan ayam bersama separuh daripada bahan kisar tadi kecuali cili selama 1 jam.Kemudian kukus hingga masak.Seterusnya untuk membuat kuahnya pula,masukkan lebihan bahan yang telah dikisar.Masakkan diatas api yang perlahan.Kemudian masukkan garam dan gula.Kacaukan ia sehingga sebati.Tunggu sehingga kuahnya masak.Apabila masak tuangkan kuah percik itu diatas ayam yang telah dikukus.Panggangkan ayam selama 20minit.Siap untuk dihidangkan.

Sumbangan Oleh:Siti Aishah,Klang
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini

No comments: