Sunday, June 3, 2007

Ayam Pandan

Saiz Hidangan:Untuk 4 Orang

Bahan-Bahan:

1/2kg pehe ayam (dipotong kecil)
5 helai daun ketumbat (dihiris halus)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 sudu makan cuka
5 sudu basar sos cili
2 sudu tepung jagung
2 sudu makan kicap
Garam Secukupnya
Beberapa helai daun pandan yang dijadikan kelongsong seperti membuat ketupat palas

Cara Memasaknya:
Masukan ayam dan gaul sehingga rata bersama bahan-bahan itu hingga sebati.perapkan ayam itu selama sejam.selepas perap bungkus ayam dalam daun pandan.letakkan ayam yang telah bungkus diatas dulang pengukus dan kukus selama 15 minit.panas minyak dan goreng semuanya.sedia untuk dihidangkan.

Sumbangan Oleh:Junaidah Bandar Botanic
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini

No comments: