Sunday, June 3, 2007

Bihun Soto Berempah

Bahan Kuah;
1 Ekor ayam
1 Peket bihun
50gm Dan bawang
50gm Daun sup
1 Peket rempah kurma
Garam
Minyak masak
Air secukupnya

Bahan untuk dihiris;
2 Ulas bawang putih
50gm Bawang merah
3 Batang serai
4cm Lengkuas
3cm Halia

Bahan dikisar;
4 Kuntum bunga cengkih
4 Kuntum bunga lawang
3 Biji buah pelaga
2 Sudu besar ketumbar biji
1 Sudu jintan manis
1 Sudu besar lada hitam


Bergedel Kentang

Bahan-Bahan;
3 Tangkai daun bawang dihiris
3 Tangkai daun sup dihiris
5 Biji kentang
2 Sudu besar bawang goreng
1 Biji telur
Sedikit garam
sedikit lada hitam


Sambal kicap

Bahan-Bahan;
3 Biji buah keras
15 Biji cili padi
5 Ulas bawang merah dihiris
5 Ulas bawang putih
Kicap secukup

Cara penyediaan;
1.Tumiskan bahan kisar dan bahan hiris ke dalam minyak panas sehingga naik bau.tuangkan air dan masukkan serbuk kurma.masukkan garam dan biarkan sehingga mendidih.
2.masukkan ayam dan biarkan sehingga empuk.
3.Celupkan bihun.angkat dan toskan.
4.Untuk membuat bergedel, kentang hendaklah digoreng setenggah masak.kemudian tumbuk dan gaulkan dengan daun bawang,daun sup,lada hitam dan garam.bentukk
an bahan tadi menjadi bulat bujur.akhir sekali celupkan ke dalam telur yang telah dipukul dan goreng sehingga kekuningan
5.untuk sambal kicap,,sagai cili padi,buah keras,bawang putih dan bawang merah sehingga wanggi.anggat dan tuangkan kedalam mangkok.tuangkan kicap dan gaul sehingga sebati
6.sedia untuk dihidangkan


Sumbangan Oleh;Kamaruddin ,Klang
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini

No comments: