Monday, June 4, 2007

Ayam Lemak Merah

Bahan-Bahan:
1 ekr ayam
10 tangkai cili merah
1 cawan tomato puri
5 ulas bawang putih
3 labu bawang merah
1 cawan cili kering dikasar
5cm lengkuas
3 sudu gula melaka
2 cawan santan
4 batang serai diketuk
Garam

Cara Penyediaan:
Kisar cili merah,bawang besar dan bawang putih terlebih dahulu.Kemudian campurkan juga tomato puri dan cili kisar.Setelah itu panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tersebut sehingga pecah minyak.Anda bolehla memasukkan serai dan lengkuas sekali.Tumiskan sehingga ia garing.Kemudian masukkan garam dan gula mengikut cita rasa anda.Masukkan santan pekat dan tunggu sehingga ia merenek.Masukkan ayam dan tunggu sehingga ia lembut.Siap untuk dihidangkan.

Sumbangan Oleh:Kak Nor,Selangor
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini

No comments: