Bahan-Bahan:
1kg ekor (direbus empuk)
3 batang serai (ketuk)
4 helai daun limau perut
1 cawan air asam jawa
! cawan air
Gula dan Garam
Bahan Dikisar:
5cm lengkuas
20 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
4cm kunyit
Cara Menyediakan:
Panaskan minyak,kemudian tumiskan bahan kisar tadi sehingga pecah minyak.Kemudian,masukkan serbuk ketumbar dan lada hitam.Kacau kuah itu dan kemudian masukkan garam,gula,daun limau perut dan serai.Selepas itu,tuangkan air asam jawa dan masukkan ekor itu.Biarkan sehingga 25 minit.Sedia untuk disajikan.
Sumbangan Oleh:Siti Hajar,Klang
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment