Sunday, June 3, 2007

Mi Wantan Dengan Kepingan Ikan

Saiz Hidangan: Untuk Seorang

Bahan-Bahan:
150gm mi wantan
50gm halia
200gm kepingan ikan
100gm daun bawang
150ml minyak

Kuah:
2 sudu makan sos tiram
500ml sos ayam
2 sudu makan serbuk ayam
Garan secukup rasa
Air tepung jagung

Cara Memasak:
Kukus mi wantan terlebih dahulu selama 10 minit.Angkat dan toskan.Kemudian panaskan minyak dan goreng mi wantan didalam minyak yang banyak.Kemudian toskannya lagi sekali.Selepas itu bolehla pula anda merebus isi ikan tersebut bersama halia potong seketika.ketepikan sebentar.Kemudian anda panaskan lagi minyak didalam kuali dan goreng kepingan isi ikan dan halia potong tadi,masukkan sos tiram,garam,serbuk ayam dan stok ayam tadi.Kemudian bolehla pula anda memasukkan air tepung jagung sedikit demi sedikit untuk menjadikan kuahnya pekat.Anda juga bolehlah menambah air jika p;erlu.Akhir sekali tuangkan kuah diatas mi wantan dan hiaskan dengan daun bawang.Siap untuk dihidangkan.

Sumbangan Oleh:Junaidah.Bandar Botanik
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini

No comments: