Monday, June 4, 2007

kerang Masak Tomyam

Bahan-Bahan:
1 kg kerang
3 batang serai (diketuk)
3 labu bawang besar (dimayang)
5 cm halia (dihiris)
4 cm lengkuas(dihiris)
2 tangkai cili merah
3 tangkai daun limau perut
8 biji limau kasturi
Air secukupnya
Garam

Cara Menyediakan:
Basuh kerang tersebut terlebih dahulu dan rebuskannya.Kemudian,masukkan pula bawang,halia dan lengkuas.Selepas itu,masukkan pula serai dan gaulkan sehingga ia sebati.Biarkan sehingga ia merenek sebentar.Tuangkan pula air perahan limau kasturi,cili dan daun limau perut.Dan akhir sekali tambahkan sedikti garam.Biarkan dahulu sehingga ia masak.Siap untuk dihidangkan.


Sumbangan Oleh:Juminah,Bukit Tinggi
Ingin Menghantar Resepi Anda?Click Disini

No comments: